sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Päärakennesuunnittelija... WTF?

Noniin, onhan tässä kaikenlaista isompaa ja pienempää, mutta tämä se oli taas yksi tappaus. Rakennusluvan joukossa oli nippu erilaisia papereita, joissa käsiteltiin mm. aloituskokousta ja sitä mitä sinne tarvitsee tuoda mukanaan. Asiahan oli varsin simppeli, raahaa itsesi, valvoja, muutamat kvv/iv-valvojien suostumukset sekä perustusten rakennesuunitelmat.

Simppeliä, eikö? No hittolainen, siihen saakka kunnes papereissa luki, että perustusten rakennukuvat pitää olla allekirjoitettu päärakennesuunnittelijan toimesta.

Soitto talotehtaalle ja tiedustelua, että kenen nimi laitetaan paperiin. Myyjän kanssahan oli puhuttu, että koko kämpän rakennesuunnittelu tulee tehtaan kautta. Minä hommaan pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan....Tehtaan suunnittelupäällikkö lupaa selvittää asiaa ja palata myöhemmin. Palasi sitten myöhemmin ja ilmoitti, ettei tällaista palvelua heiltä tarjota, ja kun asiaa ei suoranaisesti ole näin sopimukseen kirjattu, niin he eivät tätä roolia tarjoa, koska samalla valvoisivat omaa suunnitteluaan.

Kele...

Palataanpa hetkeksi taaksepäin, kun veivasin sopimusta talotehtaan kanssa. Veivasin sitä, osittain työn opettamana, ihan kohtuullisesti. Lopulta talotehtaan myyntijohtaja oli kertonut paikalliselle myyjälle/edustajalle, ettei heitä kiinnosta tehdä enää kauppaa minun kanssani. Soitin (tai laitoin e-mailia, en muista) paikalliselle edustajalle ja ihmettelin, että onko näin, ollaan klousaamassa sopimusta ja laitetaan nyansseja kuntoon ja te vetäydytte. Totesin, että sopii minulle, otan listalta seuraavan talotehtaan.

Paikallinen edustaja selitteli ja kertoi, että talotehdas ei ole tottunut siihen, että asiakas muotoilee sopimusta. Minä sanoin, että minulle on ihan sama kuka sopimusta muotoilee, kunhan sen sisältä on sellainen kuin on puhuttu ja sovittu.

No kun talotehtaan edustaja kirjasi samat asiat paperiin, jotka minä olin hieman eri kohtiin muotoillut, niin asia abouttia rallaaa kelpasi myös kyseiselle myyntijohtajalle.

Tässä kohtaa mietin sitä, että onpa asiakaspalvelu ja kumppanuus käsitteinä tällä toimialalla kohdallaan....Selkeästi on vielä liian vähän talotehtaiden konkursseja ja muuta asiakastyytymättömyyttä, kun yleisesti ottaen asiakaspalvelun taso on hyvin vaihtelevaa.

Alkuperäiseen asiaan, eli paperissa luki suurinpiirtein niin, että talotehdas vastaa rakennesuunnittelusta koko talon osalta, myös alakerran. En aloittanut sillä hetkellä nyrkkiottelua tehtaan kanssa, vaan arvelin jättää sen tästä asiasta myöhempään kohtaan (minulla oli toinen nyrkkiottelu, josta blogi-postaus myöhemmin).

Tiedustelin vastaavalta työnjohtajalta / pääsuunnittelijalta, että mitä tämä päärakennesuunnittelija-asia on, että voisiko hän vetää nyt nimet vaan noihin perustuspapereihin...Olisi voinut, mutta hinta-arvio työlle olisi ollut 500-1000€. En lämmennyt tai itseasiassa lämpenin vähän liikaa koko asialle.

Kysyin työkaverilta, joka on isossa organisaatiossa rakennuttamishommissa asiaa ja hänkään ei tunnistanut OK-taloprojekteissa ko. käsitettä. Soitin alakerran rakennesuunnittelijalle ja kysyin, että mitä tämä päärakennesuunnittelija oikein tekee, että onko hän joskus törmännyt tällaiseen asiaan. Ei ollut...

Soitin kaupungin rakennusvalvontaan ja kysyin, että olisiko se nyt ok, jos perustusten rakennesuunnitelmat allekirjoittaa ko. rakennesuunnittelija. Aloituskokoukseen tuleva kaupungin virkamies sanoi, että kyllä se riittää.

Hieman ihmetyttää, ettei kukaan alan ammattilainen jotka keskusteluun alkuvaiheessa osallistuivat, kyseenalaistanut tätä kaupungin "ohjeessa" lukevaa kommenttia.

Jää nähtäväksi miten käy. Aloituskokous lähenee....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti